Hur köps bitcoin?

Mobila betalsätt som Swish och Mobilepay blir allt vanligare i Sverige och övriga Europa. Kreditkort och bankkort har dock fortfarande ledande position. Det nya betalningsdirektivet Payment Service Directive 2 (PSD2) trädde i kraft i maj 2018 och syftade till att tackla de största utmaningarna som kortutgivare haft gentemot sina mobila konkurrenter. Det innebar bland annat smidigare verifikationsprocesser och säkrare transaktioner.

Köpa bitcoin med kreditkort

Tack vare den globala framgången med kreditkort är det enkelt att handla bitcoin. Det är få aktörer som inte erbjuder kreditkort i sitt utbud av betalsätt. Olika plattformar kan dock skilja sig åt markant när det kommer till avgifter. Tänk på att kontrollera villkoren innan du gör en insättning med kreditkort, eftersom ”avgiftsfria” insättningar i vissa fall inte säger hela sanningen. Totalt bör du aldrig betala mer än 4-5 % i avgifter. Vissa börser erbjuder också välkomsterbjudanden som extra pengar på den första insättningen eller en viss procent rabatt under en viss tidsperiod eller på de första transaktionerna.

Sammanfattningsvis är det alltså enkelt att handla bitcoin och andra kryptovalutor med kreditkort, men det går att spara många tusenlappar genom att kontrollera avgifterna så att du inte betalar mer än du behöver.

Bitcoin köpa och sälja – vad du bör tänka på

En fördel med bitcoin är att du kan köpa och sälja på flera olika sätt. Föredrar du en simpel process så finns det handelsplattformar där ute som i princip låter sina kunder köpa och sälja med andra anonyma investerare. Du skriver vilket pris du är villig att sälja eller köpa för och väntar på att någon från andra sidan förhoppningsvis ska acceptera dealen.

Föredrar du att göra jobbet själv så öppnar sig fler möjligheter för bra deals upp. Handel med bitcoin kan pågå på internetforum, facebookgrupper eller på köp- och säljsidor. Det är mer jobb, men kan löna sig med lite tur och research.

Kom ihåg att skapa en rutin för att skapa nya bitcoin-adresser om du tänkt handla mycket och vill hålla din identitet skyddad. Såvida du inte ska ta emot donationer bör du aldrig göra en bitcoin-adress publik.

Köpa bitcoin med Paypal

Paypal har varit en av de största internetplånböckerna i världen ända sedan starten 1999. Totalt har företaget 173 miljoner användare. Det tog lite längre tid innan det slog igenom på riktigt i Sverige, men idag säger rapporter att ungefär var åttonde svensk har ett Paypal-konto.

En av Paypals fördelar har sedan lanseringen varit ett omfattande köparskydd. Köparskyddet innebär bland annat en enklare returpolicy med gratis möjlighet att returnera köp. Företaget tenderar, med andra ord, att initialt stå på konsumentens sida vid eventuella tvister, vilket skapat förtroende bland e-handelskunder. Paypals popularitet bland svenskar har också mycket att göra med att det blir en enkel och trygg möjlighet att köpa och sälja utanför Sverige.

När det kommer till handel med krypto och bitcoin är möjligheterna dock begränsade. Paypals unika säljpunkt – att enkelt återsända och ångra köp – passar inte riktigt in i börs- och valutahandel. Det finns få depåer som erbjuder Paypal, men det finns sätt att komma runt det om du verkligen vill använda Paypal i din kryptohandel. Vid köp av bitcoin behöver, som tidigare nämnts, endast köparen och säljaren vara inblandade. En säljare kan alltså helt fritt välja vilket eller vilka betalsätt som ska användas.

Om du hittar en säljare som accepterar Paypal brukar processen gå till ungefär så här:

  • Säljaren listar pris för sina bitcoins på en köp- och säljsida (i lokal valuta)
  • Köparen kontrollerar att pris, betalsätt och valuta är OK, och accepterar transaktionen
  • Bitcoin låses därefter i en så kallad escrow (en tredje part som håller pengarna tills samtliga parter uppföljt villkoren)
  • Köparen överför pengar till säljarens Paypal-konto
  • Köparen kontaktar säljaren och meddelar att överföringen är klar
  • Säljaren kontrollerar att pengarna finns på kontot och meddelar sedan handelsplattformen att transaktionen är fullföljd

Att handla bitcoin med Paypal är sammanfattningsvis möjligt, men det finns enklare och smidigare sätt att köp och sälja bitcoin idag. Har du ingen annan möjlighet att handla än med Paypal så brukar lokala köp- och säljsidor för kryptovalutor vara det vanligaste sättet att få ut så mycket som möjligt av ditt Paypal-konto.

Att köpa bitcoin anonymt

Några fördelar med bitcoin-handel är bland annat snabbheten, säkerheten och de låga kostnaderna. Anonymitet är också en aspekt som brukar tas upp, men det är inte en helt okomplicerad fråga. Huruvida handel med bitcoin är anonymt eller inte är nämligen till stor del en definitionsfråga.

Å ena sidan finns alla bitcoin-transaktioner lagrade i det enorma peer-to-peer-nätverket som alla bitcoin-ägare är del av. Transaktionen är publik och vem som helst kan kolla upp transaktioner och saldo på specifika bitcoin-adresser. Bitcoin-adresser och den bakomliggande användaren är helt skyddade från insyn, men bara fram till att adressen används för en transaktion, oavsett om det är ett köp eller en försäljning.

Å andra sidan finns det inget som säger att du bara får ha en enda bitcoin-adress. Om en ny adress skapas vid varje transaktion, blir det svårare för utomstående att hålla koll på alla dina överföringar. För den som värderar anonymitet så brukar det alltså rekommenderas att du skapar en ny adress för varje transaktion. Det kan tyckas vara en onödig process, men när det kommer till säkerhet på internet generellt, är det alltid en fråga om att ta det säkra före det osäkra.

Köp bitcoin med kort

I denna artikel finns information om olika sätt du kan handla bitcoin på. När det kommer till betalsätt så finns det i princip alltid möjlighet att handla med bitcoin, oavsett vilka betalningsmedel du har tillgängliga. I stort handlar det om hur mycket arbete du är villig att lägga.

Föredrar du att handla med Paypal kan det vara lite mer krångel, eftersom du måste hitta en köpare eller säljare som erbjuder det betalsättet. Kreditkort eller betalkort är annars det traditionella sättet att handla, precis som vid annan modern e-handel idag. Kom ihåg att alltid handla säkert. Kreditkortsuppgifter, bitcoin-adresser och annan känslig information bör du behandla varsamt. Att skydda sin integritet och identitet på internet blir allt viktigare och samma principer gäller när du handlar med bitcoin.